miercuri, noiembrie 17, 2010

In orasul gri


Povestirea continua..E ora 5:30 a.m, suntem in gara din Belgrad. Atragem atentia tuturor cu imensele rucsacuri pe care le purtam in spate. Ma intreb oare ce-si imagineaza cei care ne vad. Si-ar putea imagina cineva nebunia in care ne avantam cu atata curaj? Ne oprim pentru cateva secunde pe o bancuta si infulecam niste sandwichuri. Mi-e somn de-mi vine sa innebunesc. Mi-e si tare frig si pentru cateva secunde ma gandesc cat de bine era acasa... N-am putut sa ma odihnesc suficient in tren. Pornim..Nici noi nu stim incotro...Pana la ora pranzului cand ne vom intalni cu Milica, gazda noastra, trebuie sa pacalim timpul. Gara e foarte aproape de centru. Trecem pe langa Palatul Telefoanelor si apoi pe langa Parlament. Pe scarile Parlamentului ne asezam putin, eliberandu-ne pentru cateva clipe de rucsacuri. In scurt timp iese din cladire un tip in uniforma, care ne vazuse pe camere probabil si ne ia la intrebari. Nu avem voie sa zabovim aici. Cu chiu cu vai ne ridicam si plecam mai departe. Un pic mai sus pe partea stanga e o biserica cu o curte destul de mare, plina de verdeata. Portita e deschisa. Intram si ne asezam pe niste bancute in curte. E o liniste monumentala. E prea dimineata si pentru Dumnezeu. Scoatem o harta si ne mai uitam o data pe traseu. Ar fi incredibil sa rezistam atatea zile in aceste conditii. E un exercitiu psihologic in primul rand. Decidem ca ar fi potrivit ca in Belgrad sa stam doua nopti si apoi sa ne indreptam catre Zagreb. Incepe sa vina lumea la biserica. E sambata. Sunt cununii. Un cuplu de tineri frumosi a decis sa-si uneasca destinele in fata lui Dumnezeu. Isi jura iubire pana cand moartea ii va desparti. Peste cativa ani e posibil sa uite ce si-au jurat si sa se afle intr-o sala de tribunal judecandu-se pentru partaj. Urasc oamenii care se pripesc si care se duc sa se cunune la biserica mai mult de dragul datinii, a gurii lumii, desi in sufletul lor religia si juramintele acelea nu inseamna mai nimic.
Bancile pe care stam sunt fata in fata si sunt separate de aleea pe care trece toata lumea care intra in biserica. Mi se inchid ochii. Nu mai pot urmari atata lume care trece pe langa noi. Ne ridicam si ne indreptam spre spatele curtii. Suntem decisi sa ne intindem izoprenele pe iarba si sa ne odihnim putin. Ma imbrac bine si ma proptesc de rucsac. Iarba e rece si umeda. Ma simt asa aproape de natura...In libertatea mea, parca m-am unit cu natura, care m-a primit in bratele ei. Inchid ochii si adorm imediat. Dupa vreo ora ma trage de maneca un preot care nu intelege ce e cu noi acolo. Ma intreb oare cu ce deranjam. Preotul vorbeste engleza. E international. Ne spune ca trebuie sa plecam. Ii promitem ca in cel mai scurt timp posibil asa vom face. Ma culc la loc. Preotii ar trebui sa fie niste oameni buni si toleranti.
Niste prieteni de-ai mei care au calatorit destul de mult prin lume, ne recomandasera in cazul in care nu vom avea unde sa stam si nu vom vrea sa dam banii pe hotel, sa mergem la manastiri pentru ca maicutele sunt amabile si primitoare intotdeauna cu turistii. M-am gandit la ei cand am vazut figura preotului care se uita intrebator la noi si care ne-ar fi gonit cu bastonul daca ar fi avut unul la indemana.
E ora 13. Mi-e bine. Sunt multumita si bucuroasa. Nici eu nu stiu de ce. Poate pentru ca ma simt aproape de Dumnezeu. Ii dam mesaj Milicai si ii explicam unde suntem. Ramane sa ne intalnim in fata Parlamentului la ora 14, pentru ca mai are un curs la facultate. Sunt nerabdatoare s-o cunosc. Imi place sa-mi imaginez in cap fel si fel de variante asupra oricarei situatii cu care m-as confrunta si asupra persoanelor pe care le voi intalni. Insa niciodata nu anticipez bine. De fiecare data am surprize. Asa am avut si acum la vederea Milicai...

marți, noiembrie 16, 2010

Despre destin


E tarziu in noapte cand scriu randurile astea si ma gandesc cat de frumoasa poate fi viata daca stim cum s-o traim si daca descoperim ce ne place sa facem cu adevarat; daca avem o cauza careia sa ne daruim in totalitate, care sa ne aduca satisfactii si care sa ne faca sa evoluam in fiecare moment. Sa invatam ceva nou in fiecare clipa. E cea mai frumoasa experienta la care putem sa asistam cu proprii nostri ochi, la care participam in totalitate si unde totul depinde numai de noi. Viata. Nu e nici scurta, nici lunga. Daca am trai vesnic, am innebuni, asa cum multi zei si-au blestemat existenta de plictiseala. Dar e omeneste sa ne dorim ce nu putem avea. Viata vesnica...Si totusi intr-un fel sau altul viata noastra este vesnica, desi nu putem fi constienti de acest lucru. Cred ca marea provocare pe care ne-o ofera minunata noastra existenta pe aceasta planeta e sa ne descoperim pe noi insine. Iar ca sa ne descoperim pe noi insine, trebuie sa ne intalnim cu...destinul. Cu destinul te poti intalni la orice colt de drum, fie sa ai o simpla revelatie intr-o dimineata senina, dar de cele mai multe ori, iti este aratata calea ta in viata de catre alti oameni, care nu sunt acolo degeaba. Cand spun alti oameni ii putem include aici si pe parinti, care au aceasta menire in viata, sa ne faca sa ne descoperim. Dar uneori nu reusesc...si ne ramane noua menirea aceasta atat de importanta pentru noi si pentru reusita noastra. Se intampla de asemenea pe parcursul vietii sa fii pur si simplu directionat si sa scoti la iveala lucruri din tine prin intermediul celorlati. Toate se intampla cu un scop si nimic nu e intamplator. Oamenii se ajuta intre ei, uneori chiar fara sa-si dea seama. Din acest motiv sunt si atat de importante relatiile sociale. Suntem pana la urma niste animale sociale, asa cum bine spunea Aristotel. Ce vreau sa spun in aceste randuri? Ca putem fi fericiti si avem toate motivele sa fim fericiti daca ne descoperim cauza pe pamant. Indiferent care e acea cauza. Am vazut multi oameni nefericiti si tristi la viata mea. Am cunoscut sute, poate chiar mii de oameni carora le-am aflat povestile. Si am fost curioasa sa vad ce i-a facut sa-si piarda zambetul, pe aceia care se simteau pierduti. E simplu. Nu erau pe calea cea buna. Erau insetati de bani, de putere si uitaseara cine sunt cu adevarat. Multi aveau toti ce-si doreau pe lume si totusi nu erau fericiti. De ce? Erau niste marionete ale proprilor necesitati..Oare tu esti pe drumul cel bun? Ti-ai descoperit adevarata cale? Daca nu ti-ai descoperit-o inca, nu renunta sa ti-o cauti si urmeaza-ti calea indiferent de varsta..

miercuri, noiembrie 03, 2010

In tren. Primii straini pe care-i intalnim.


Peronul garii unde asteptam trenul e imbacsit de oameni. Imaginea garii noastre imi induce multa tristete. Toate categoriile de oameni. Unii cu serviete, altii cu bagaje uriase, amarati. Multa nerabdare, speranta. Copii care tipa, parinti care nu stiu ce sa le spuna. Multi poate se intorc acasa, la familiile lor, iar Bucurestiul a incercat sa-i gazduiasca pentru o perioada. Dar toata lumea vrea acasa. Numai noi nu. Nu e frig, e bine. Suntem oricum imbracati gros, iar faptul ca ne luptam cu rucsacele ne face sa depunem un efort urias. Nu m-am obisnuit inca sa-mi port noua casa in spate. Apare trenul. Noi ne putem urca pe oriunde, nu avem bilet. Nu vrem sa incurcam pe nimeni. Asteptam ca toata lumea sa urce si apoi vom urca si noi. Ma bucur ca nu m-a condus nimeni la gara. Urasc sa-mi iau la revedere si de cele mai multe ori nu stiu cum sa ma port.
Ne urcam la clasa intai pentru moment. E mai linistit totul. Ne aranjam bagajele si asteptam sa vina controlorul. Am emotii pentru ca n-am mai mers niciodata cu nasul si nu stiu cum sa negociez si sa pun problema. Nici n-am carnetul de student la mine. O sa-l las pe Vlad sa se ocupe de tot. In vagon niste batranei simpatici ne cer ajutorul. Sunt australieni. Au mainile uscate de timp, dar zambetul le este inca viu pe chip. Engleza care se vorbeste in Australia pare destul de diferita de cea cu care suntem obisnuiti. Fac un tur de Europa. Ma impresioneaza. Mi-ar placea sa ajung de varsta lor si sa am inca forta sa calatoresc. Au pierdut trenul de Budapesta. Nu sunt panicati, vor doar sa stie de unde au legatura inspre Budapesta. Nu pot merge cu trenul pana la Belgrad. Un barbat solid din compartiment intelege ce ne-au intrebat si scoate mersul trenurilor din geanta ca sa verifice. E evident ca face naveta de multi ani. In Timisoara vor trebui sa coboare si sa astepte trenul de Budapesta. Se pare ca nu vor astepta prea mult. Dupa ce le scriem tot pe o hartiuta, ne multumesc si isi deschid linistiti niste volume groase din care incep sa absoarba cuvinte.
Vine nasul. Am emotii ca la examen. Bag ochii in pamant timid. Vlad il intreaba cat ii datoram. Ne spune ca la Craiova va veni colegul si ca trebuie sa negociem separat. Pana la Craiova ii datoram 30 lei amandoi. Nimeni nu s-a gandit sa mai negocieze. Era o suma rezonabila. Scapam. Rasuflu usurata. Mi-am facut griji degeaba. Ar trebui sa ma obisnuiesc cu ideea ca mergem cu nasul. Ar trebui sa ma obisnuiesc cu multe lucruri noi. Insa am timp destul..
Ne mutam de la clasa intai, ne retragem mai la caldura si eventual la somn intr-un compartiment unde nu e nimeni. Scoatem niste sfoara din rucsac ca sa blocam usa. Infasuram multa sfoara in jurul cuierului si apoi prindem usa. Nimeni n-o poate deschide acum. Ne putem culca linistiti. Vom auzi cu siguranta cand cineva va incerca sa intre.
Maine dimineata la 5 vom ajunge in Belgrad. Avem cateva ore de zabovit prin oras pana o vom intalni pe gazda noastra Milica. Sunt nerabdatoare s-o cunosc. I-am trimis un mesaj pe couchsurfing cu vreo 3 zile inainte, in care i-am spus cateva cuvinte despre noi, despre calatoria pe care ne-am propus s-o facem in Europa si ca ne-ar face placere daca ne-ar putea caza pentru doua nopti in Belgrad. Din datele profilului ei pare o persoana speciala. Are 23 de ani, e studenta la stiinte politice, e pasionata de cinematografie, tenis si are o gramada de visuri marete. Ne-a raspuns imediat, spunandu-ne ca desi e prima ei experienta pe couchsurfing, ne va primi cu drag si de-abia asteapta sa ne cunoasca. Sunt sigura ca vom avea ce vorbi.
Apare nasul de Craiova. Ne grabim sa-i deschidem usa. N-are o figura prea prietenoasa. Mergem cu el pana la Timisoara. Ne cere 50 de lei. E prea mult. Ne tocmim si mai lasa 5 lei. Mai mult nu vrea. Altfel ne va da jos. Acceptam. Imi vine sa zambesc. Simt ca aventura abia a inceput. Intr-un fel ma amuza ce se intampla. Intr-altul nu. Mancam pe saturate si apoi ne culcam linistiti blocand usa.
Ne trezim la granita Romaniei cu Serbia. Inca sunt romani. N-am trecut la sarbi inca. Ne cer buletinele si ne intreaba daca avem ceva de declarat si incotro mergem cu rucsacii asa mari. Le explicam, ne lasa in pace. Nu prezentam interes pentru nimeni.
Ajungem la Vrsac, granita Serbiei cu Romania. Sirul intrebarilor se reia in romana, dar pe un ton mai agresiv. Mi-e prea somn ca sa ma deranjeze ceva. Vedem niste straini coborand pe peron, pe care i-au dat jos. O familie cu o fetita mica. Par chinezi de la distanta. Probabil n-aveau actele necesare, viza sau mai stiu eu ce le-o trebui. Noua nu ne pasa de nimic. Pentru moment e bine si asta conteaza. Mai tarziu nu se stie.
Intre Timisoara si Vrsac nu ne-a intrebat nimeni de bilet, dar in apropiere de Pancevo au venit fiorosii, doi controlori masivi care ne-au cerut agresiv biletele. Acum in ce limba sa le vorbesti? Cu sarbii e foarte greu sa te intelegi in engleza. O dam pe romana. Ne intelegem oarecum. Mai greu, dar negocierea inainteaza. Oricum noi avem numai lei si euro, nici nu ne-am gandit sa fi schimbat acasa niste lei in dinari. De fapt nici nu cred ca am fi gasit undeva dinari. Le dam vreo 2 euro si 20 lei. Par multumiti, desi in acelasi timp nedumeriti. Pentru moment ne lasa in pace. N-au inteles nimic. Oricum mai avem putin pana la Belgrad. Dar, dupa 5 minute, dupa ce probabil si-au facut calculele se intorc suparati si oarecum jigniti de suma pe care le-am dat-o. Le spunem ca nu mai avem bani si ca nu le putem oferi mai mult. Sunt hotarati sa ne dea jos la Pancevo. Le mai dam 2 euro si ne lasa in pace.
La 5 si putin eram in gara in Beograd, morti de somn. Frig si umezeala. O vreme scarboasa. Am ajuns in orasul gri. Eu asa am numit Belgradul. Dar incotro s-o apucam la ora asta?